2010. szeptember 19., vasárnap

Az öröm ideje

Karácsony szeptemberben (???)

Először sokk, aztán felháborodás. Végül valami tenni akarással vegyes sajnálat egyes világfiak és az üzleties szemléletű emberek iránt.
Néhány napja – szeptember közepén (!) - betértem egy közepes méretű ajándékboltba, és megdöbbenve láttam, hogy a boltot elárasztották a karácsonyi áruk. Mikulásokat, rénszarvasokat formázó ajándéktárgyak, havas tájakat ábrázoló csillogó-villogó edények díszelegnek a polcokon. A keresztény(nek látszani akaró) giccses gyermek-Jézus szobrokról most inkább nem beszélek, az megint más téma…
„Mindennek megvan az órája, és minden szándéknak a maga ideje az ég alatt” – írja a Prédikátor. Mondhatjuk tehát, hogy ideje van az ősznek, és ideje van a Karácsonynak. A bölcs ember mindent a maga idejében tesz, és mindennek a maga idejében örül. Így minden időben van mit tennie és van minek örülnie. Nem tűnik bölcs szándéknak szeptemberre hozni a Karácsony örömét. Szeptemberben annyi mindennek örülhetünk: a Veni Sancté-nak, az iskolába siető apróságoknak, a hulló faleveleknek, az ezerszínű természetnek, az őszi esőnek, a nyárutói napsütésnek. Ideje van ennek az örömnek. S ideje van a karácsonyi várakozás örömének is: erről szól az advent. Aki már szeptemberben elkezdi kimeríteni a karácsonyi várakozás örömének idejét, az lemarad az ősz öröméről, és lemarad az advent öröméről is.
Hát ezért a sajnálat.
„Elnéztem a vesződséget, amit Isten az emberek fiainak ad, hogy bajlódjanak vele. Mindent ő tesz, a maga idejében. Adott ugyan nekik (némi) fogalmat az idő egész folyásáról is, de anélkül, hogy az ember elejétől végig fel tudná fogni, amit az Isten tesz. Ekkor megértettem: nem tehet jobbat az ember, mint hogy örüljön…” (Préd 3,10-12)
Az igazi öröm pedig minden pillanatban megadatik, ha bele tudunk simulni Isten idejének folyásába, ha nem akarjuk megelőzni, kikerülni, hanem Vele örülünk mindig éppen annak az örömnek, amit Ő ad nekünk, aminek „ideje van”.
                                

Ősz


5 megjegyzés:

Reina Nicolasa írta...

Nagyon jó és számomra is aktuális írás ez. Köszönöm!

Anna-Christina írta...

Örülök, hogy tetszik. :-)
Ez a fejezet a Prédikátor könyvéből olyan szép. Nagyon emberi kísértés az idő manipulálása, erőszakolása. Ezek szerint ez már az ószövetségi időkben is így volt.

Mária Magdaléna írta...

Én nem értem, kinek lehet öröm mindez. Maximum a bevétel lehet öröm a bolt tulajdonosának, ha valaki rászánja magát, és már most megveszi a karácsonyi ajándékokat...
Az eladó nem örül neki, mert ki kell pakolnia, a vásárló nem örül neki, mert elveszi a helyet az aktuális kereslet elől. Pont ma döbbentem le, mert a DM-ben látom ám, hogy Mikulásos szalvétákat lehet csak kapni. Dettó a fentiek jutottak eszembe a bejegyzésből...

Ildikó írta...

Ez érdekes, hogy a DM-ben csak mikulásos szalvéta van, ez egyszerűen kereskedői idétlenség. Egy akkora boltban kell legyen termékkészlet.

Anna-Christina írta...

Lehet, hogy adventben már csak húsvéti nyuszis lesz... :-(