2011. június 14., kedd

Eljön a vigasztaló

Pünkösd Pálosszentkúton     

Olyan nehéz megragadni, megérteni a Szentlelket. Megérteni, hogy ki is Ő; meglátni, hogy hogyan is van jelen az életünkben. Nehéz megérteni, mit jelent az, hogy várjuk, mit jelent az, hogy eljött, s mit jelent az, hogy a világban marad.

Tó

            Isten kegyelméből és a pálos atyák vendégszerető jóvoltából az idén is Pálosszentkúton tölthettem a Pünkösdöt. Szép itt, mint mindig. Egy pillanat megállás, egy kicsi vigasztalás. A végtelen szomorúság hullámai között néhány csepp öröm. EZ is Szentlélek. Egy-egy összemosolygás, találkozások, néhány jó szó, egy ölelés – mennyi de mennyi szeretet! És EZ is Szentlélek.
            Idő, melyben végig lehet gondolni, honnan jöttem, mit kaptam, mivé váltam, mi vagyok, merre tartok. Kiben bízom. Végiggondolni, ami elszomorít. Kiben hiszek, s miért nem hiszek jobban. A gondolatok, a könnyek – EZ is a Szentlélek ajándéka. 

A tónál

            A Szentlélek jöhet zúgó széllel, lángokkal, mint az első Pünkösdkor. De nem biztos, hogy hozzánk is mindig így jön el. A Szentlélek: Isten. Isten, aki szereti a csendességet, de a csendességben képes formálni, erőt adni, vigasztalni, bátorítani. Képes megmutatni a következő lépcsőfokot, amire lépnünk kell. S megadni a bizalmat, hogy a következő lépcsőfok után majd látni fogjuk a rákövetkezőt. 

Érseki szentmise

            A pünkösdi ünnepi szentmise prédikációját az atya a zarándokok tömege előtt ezekkel a szavakkal fejezte be: Elég nagy ez az oltár, mindannyian rátehetjük kérésünket, aggodalmunkat, szándékunkat. Odatettük, meghatott csendben, és hittük, hogy jó ez így. Bárcsak minden egyes szentmisében meg tudnánk ezt tenni, ezzel a hittel, bizalommal! Erre vezessen el bennünket a Szentlélek Isten!

1 megjegyzés:

Ildikó írta...

A Szentlélek az egy nagy misztérium, mert Isten. Az utóbbi időben elég sokat tanultam azt hiszem. A Szentlélek az erőt is képviseli, a belső lelki megerősítést. A Szentlélek, Isten Lelke, a Szeretet Lelke, de a mi lelkünkkel működik együtt. A sok milliárd ember lelkével, ami, mind mind egyedi. Ezért nehéz meglátni, hogy milyen is a Szentlélek, mert ahány emberi lélek annyifélének érezni a Szentlelket. Azt hiszem nem tudtam jól leírni amit az előbb megéreztem, de talán érteni.
Jó lenne, ha a Szentlelket tudná látni az ember a saját személyiségétől a saját lelkétől függetlenül, de ez az egész sajnos nem értelmezhető. Esetleg az Isten által belénk öntött szemlélődés által lehetséges.
A Szentlélek egyik legfontosabb ajándéka az erő. Vesztek erőt...
A Pálosszentkúti prédikáció fel van töltve az internetre.

http://wojtyla.hu/hun/s_!news/i_alapitonk_dr._babel_balazs_beszedei_84/i_punkosdi_keszulet_palosszentkuton_11721/t_Pünkösdi készület Pálosszentkúton/index.html